Yüksek İşlevli Otizm ve Asperger Bozukluğunda Eşlik Eden Psikiyatrik Belirtiler ve Yapılabilecekler

Yüksek İşlevli Otizm ve Asperger Bozukluğu

Bu dönemlerde birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sürelerde duygudurum aşırı çökkünleşir ya da yükselir, kişinin düşünce, duygu ve davranışlarında belirgin değişiklikler ortaya çıkar ve işlevsellik önemli oranda bozulur. Psikotik bozukluklarda ise gerçeği değerlendirme yetisi bozulur, işitsel, görsel ve dokunsal halüsinasyonlar ve hezeyanlar (sanrılar) tabloya eklenir. Sayılan psikiyatrik durumlar geç kalınmadan müdahale edilmesi gereken, çoğunlukla ilaç tedavisi ve bazen de klinik yatış gerektiren psikiyatrik hastalıklardır.

Otizm Spektrum Bozuklukları

Otizm Spektrum Bozuklukları

Otizm Spektrum Bozukluklarının özel diyetlerle, ağır metal bağlayıcı şelatör ajanlarla tedavi edilmesi mümkün değildir. Eşlik eden metabolik ve sindirim sistemi ile ilgili sorunları (kabızlık, ishal, şişkinlik) olan olguların Çocuk Metabolizması uzmanlarınca değerlendirilmesi, yapılan inceleme ve değerlendirme sonrası diyetle ilgili düzenlemelerin yapılması daha uygundur. Hiperbarik oksijen tedavisi Otizm Spektrum Bozukluklarının tedavisinde yeri olmayan bir yöntemdir.

Şiddete Eğilimli Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Çocukların kimileri doğuştan gelen özellikler neticesinde kimileri ise çevresel faktörler sebebi ile şiddete eğilimli olabilmektedir. Bu tür davranış gösterdiği belirlenen çocuklara en doğru şekilde yaklaşmak onların bu eğilimlerin azalmasına fayda sağlayabilmektedir. Şiddete eğilimli çocuğa nasıl davranılmalı diye bakıldığında en doğru yöntemin psikolojik destek almak olduğu görülmektedir. Burada alınacak destekle çocuk şiddetten uzaklaşarak daha sosyal ve duyarlı bir kimlik kazanabilecektir.

Otizm İle Yaşamak

Otizm ile yaşamak zor gibi görünse de erken teşhis ile birlikte erken müdahale sonrasında daha kolay ve yaşanabilir bir durum haline getirilebilir. Doğuştan gelen ve hayat boyu süren otizm, bireylerin sosyal hayata uyum sağlayabilmesini engelleyen birçok durumu da beraberinde getirir. Ancak erken dönemde bireye özel olarak uzmanlar tarafından hazırlanan özel eğitim programlarının uygulanması otizmli bireylerin hem ailesine hem de sosyal çevresine uyumlu ve faydalı bireyler olmasını sağlayabilmektedir.

İstanbul çocuk ve ergen psikiyatristi

Kaygılı çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Kaygı bozukluğu birçok çocukta görülebilen psikolojik bir sorundur. Bu sorun karşısında öncelikle ebeveynlerin nasıl davranmaları gerektiğini bilmesi gerekir. Kaygılı çocukların öncelikle kaygılarına saygı gösterilmeli ve kesinlikle küçümseme gibi davranışlardan uzak durulmalıdır. Ancak aşırı ilgi ve sevgi de çocuktaki kaygı durumunu pekiştireceğinden aşırı korumacı davranmamak ve korktuğu durumların üzerine gitmesini sağlamak gereklidir.

Problem Çatışmayı Nasıl Çözerim?

Yaşanan birçok farklı sebep nedeniyle kimi zaman çatışma ve problem durumu söz konusu olabilmektedir. Birçok sorun kısa sürede çözüme kavuşturulabilirken bazı durumlarda bu durum uzun süreli olabilmektedir.
Problem çatışmayı nasıl çözerim sorusuna verilecek en doğru cevaplardan biri de empati yapmaktır. Empati ile kişi kendisini karşısındakinin yerine koyarak kendini daha kolay dinginleyebilecektir. Şiddetli çatışma durumunda ise en doğru yöntem psikolojik destek almak olmaktadır.

Çocuğunuz okuldan soğuduysa ne yapmalısınız?

Çocuğunuz Okuldan Soğuduysa Ne Yapmalısınız? Çocuğunuzun okuldan soğumasının altında akran zorbalığı ya da ayrılık kaygısı gibi birçok neden yatabilir. Öncelikle çocuğunuzla onu suçlamadan ve ona inandığınızı göstererek sağlıklı bir iletişim kurmalısınız. Daha sonrasında ise okul yönetimi ve rehberlik bölümü ile iletişime geçerek mutlaka bir çocuk psikiyatristi ile iletişime geçerek uzman desteği almanız çocuğunuz bu süreci daha kolay ve daha sağlıklı atlatmasını sağlayacaktır.

Çocuğun Şiddet Eğilimi Nasıl Önlenir?

Çocuğun Şiddet Eğilimi Nasıl Önlenir? Şiddete eğilim, çocuklarda sıklıkla görülen sorunlardan birisidir. Şiddete eğilimli olan çocuklarda bu durumu önlemek için ilk olarak iletişim yöntemi mutlaka değiştirilmelidir. Çocuklar, çevrelerindeki yetişkinleri rol-model alır. Bu nedenle de özellikle şiddete meyilli olan çocuklara karşı fiziksel şiddete yönelik tutumlar değil aksine sevgi ve saygı üzerine temellendirilmiş iletişim yöntemleri kullanılmalıdır. Böylece çocuğun şiddete eğilimi zamanla azalacaktır.

Evlat Edinilmiş Çocuklar Hakkında

Evlat edinilmiş çocuklar hakkında günümüzde birçok merak edilen soru vardır. Öncelikle evlat edinilen çocuklara evlatlık olduğunu doğru zamanda, doğru şekilde söylemek son derece önemlidir. Özellikle sosyalleşmenin ve aile kavramının önem kazanmaya başlandığı 3 ila 4 yaş arası bu açıklama için doğru bir zaman dilimi olacaktır. Çocukların kendi varlığını sorgulamasını beklemeden bu dönemde basit ve anlaşılır bir düzeyde açıklama yapılması çocuğun psikolojisi açısından önemlidir.

Anne babalar dikkat!

Çocuklarda İhmal ve İstismar. Çocuklarda ihmal ve istismar sorunu, ne yazık ki günümüzde önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Çocuklara uygulanan tehdit, aşağılama, sevgi ve ilgiden mahrum bırakma gibi yaklaşımlar ihmal ve istismar olarak değerlendirilir. Ayrıca çocukların küçük yaşta çalışmaya zorlanması, duygusal ihtiyaçlarının karşılanmıyor olması da çocuklar için ciddi boyutta ihmaldir. Tüm bunların yanı sıra çocuklara yapılan tüm cinsel girişim ve saldırı istismar konusunun ne yazık ki en can alıcı noktasıdır.