Şiddete Eğilimli Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Çocukların kimileri doğuştan gelen özellikler neticesinde kimileri ise çevresel faktörler sebebi ile şiddete eğilimli olabilmektedir. Bu tür davranış gösterdiği belirlenen çocuklara en doğru şekilde yaklaşmak onların bu eğilimlerin azalmasına fayda sağlayabilmektedir. Şiddete eğilimli çocuğa nasıl davranılmalı diye bakıldığında en doğru yöntemin psikolojik destek almak olduğu görülmektedir. Burada alınacak destekle çocuk şiddetten uzaklaşarak daha sosyal ve duyarlı bir kimlik kazanabilecektir.

Detaylar

Otizm İle Yaşamak

Otizm ile yaşamak zor gibi görünse de erken teşhis ile birlikte erken müdahale sonrasında daha kolay ve yaşanabilir bir durum haline getirilebilir. Doğuştan gelen ve hayat boyu süren otizm, bireylerin sosyal hayata uyum sağlayabilmesini engelleyen birçok durumu da beraberinde getirir. Ancak erken dönemde bireye özel olarak uzmanlar tarafından hazırlanan özel eğitim programlarının uygulanması otizmli bireylerin hem ailesine hem de sosyal çevresine uyumlu ve faydalı bireyler olmasını sağlayabilmektedir.

Detaylar

Kaygılı çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Kaygı bozukluğu birçok çocukta görülebilen psikolojik bir sorundur. Bu sorun karşısında öncelikle ebeveynlerin nasıl davranmaları gerektiğini bilmesi gerekir. Kaygılı çocukların öncelikle kaygılarına saygı gösterilmeli ve kesinlikle küçümseme gibi davranışlardan uzak durulmalıdır. Ancak aşırı ilgi ve sevgi de çocuktaki kaygı durumunu pekiştireceğinden aşırı korumacı davranmamak ve korktuğu durumların üzerine gitmesini sağlamak gereklidir.

Detaylar

Problem Çatışmayı Nasıl Çözerim?

Yaşanan birçok farklı sebep nedeniyle kimi zaman çatışma ve problem durumu söz konusu olabilmektedir. Birçok sorun kısa sürede çözüme kavuşturulabilirken bazı durumlarda bu durum uzun süreli olabilmektedir.
Problem çatışmayı nasıl çözerim sorusuna verilecek en doğru cevaplardan biri de empati yapmaktır. Empati ile kişi kendisini karşısındakinin yerine koyarak kendini daha kolay dinginleyebilecektir. Şiddetli çatışma durumunda ise en doğru yöntem psikolojik destek almak olmaktadır.

Detaylar

Çocuğunuz okuldan soğuduysa ne yapmalısınız?

Çocuğunuz Okuldan Soğuduysa Ne Yapmalısınız? Çocuğunuzun okuldan soğumasının altında akran zorbalığı ya da ayrılık kaygısı gibi birçok neden yatabilir. Öncelikle çocuğunuzla onu suçlamadan ve ona inandığınızı göstererek sağlıklı bir iletişim kurmalısınız. Daha sonrasında ise okul yönetimi ve rehberlik bölümü ile iletişime geçerek mutlaka bir çocuk psikiyatristi ile iletişime geçerek uzman desteği almanız çocuğunuz bu süreci daha kolay ve daha sağlıklı atlatmasını sağlayacaktır.

Detaylar

Çocuğun Şiddet Eğilimi Nasıl Önlenir?

Çocuğun Şiddet Eğilimi Nasıl Önlenir? Şiddete eğilim, çocuklarda sıklıkla görülen sorunlardan birisidir. Şiddete eğilimli olan çocuklarda bu durumu önlemek için ilk olarak iletişim yöntemi mutlaka değiştirilmelidir. Çocuklar, çevrelerindeki yetişkinleri rol-model alır. Bu nedenle de özellikle şiddete meyilli olan çocuklara karşı fiziksel şiddete yönelik tutumlar değil aksine sevgi ve saygı üzerine temellendirilmiş iletişim yöntemleri kullanılmalıdır. Böylece çocuğun şiddete eğilimi zamanla azalacaktır.

Detaylar

Evlat Edinilmiş Çocuklar Hakkında

Evlat edinilmiş çocuklar hakkında günümüzde birçok merak edilen soru vardır. Öncelikle evlat edinilen çocuklara evlatlık olduğunu doğru zamanda, doğru şekilde söylemek son derece önemlidir. Özellikle sosyalleşmenin ve aile kavramının önem kazanmaya başlandığı 3 ila 4 yaş arası bu açıklama için doğru bir zaman dilimi olacaktır. Çocukların kendi varlığını sorgulamasını beklemeden bu dönemde basit ve anlaşılır bir düzeyde açıklama yapılması çocuğun psikolojisi açısından önemlidir.

Detaylar

Anne babalar dikkat!

Çocuklarda İhmal ve İstismar. Çocuklarda ihmal ve istismar sorunu, ne yazık ki günümüzde önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Çocuklara uygulanan tehdit, aşağılama, sevgi ve ilgiden mahrum bırakma gibi yaklaşımlar ihmal ve istismar olarak değerlendirilir. Ayrıca çocukların küçük yaşta çalışmaya zorlanması, duygusal ihtiyaçlarının karşılanmıyor olması da çocuklar için ciddi boyutta ihmaldir. Tüm bunların yanı sıra çocuklara yapılan tüm cinsel girişim ve saldırı istismar konusunun ne yazık ki en can alıcı noktasıdır.

Detaylar

Çocuklar her şeyi anlatıyor, onlarla konuşun ve dinleyin!

Çocuklar Her Şeyi Anlatıyor, Onlarla Konuşun ve Dinleyin! “Çocuklar her şeyi anlatıyor, onlarla konuşun ve dinleyin!” Bu ifade siz büyüklere ne gibi anlamlar yüklemektedir? Çocuklarla iletişimde yeterince iyi bir konumda mıyız? Araştırmalara bakıldığında bilinçli ebeveynlik artış gösteriyor olsa dahi iletişimde sıkıntılar yaşanmakta. Yaşam koşullarının hızlı akıp gitmesi çocuklara ayrılan zamanı azaltmaktadır. Bunun yanında çocukların ağzından çıkan her sözcüğün bir kıymetinin olduğunu da göz ardı etmekteyiz. Unutmayın ki çocuklar tüm ifade yöntemlerini kullanarak kendilerini karşı tarafa anlatırlar.

Detaylar

Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Okula Uyum!

Dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğu, okula uyum sürecini olumsuz etkileyen bir sorundur. Aşırı hareketli olan hiperaktive çocuklar, aynı zamanda ciddi bir odaklanma sorunu yaşadıklarından öğrenme sürecinde oldukça zorluk yaşar. Bu çocukların okula uyumunu sağlayabilmek için mutlaka bir çocuk psikiyatristi ile görüşülerek en kısa zamanda özel eğitim aşamalarına geçilmesi çocuk açısından daha sağlıklı olacaktır.

Detaylar